provincie Limburg.be

De laureaten van de vierjaarlijkse audities Cultuurplatform Forte zijn bekend.

Kugoni, Bart Steyaert, Eva Bylois, TEYATA en Veerle Huskens werden op 1 februari uit 27 deelnemers geselecteerd als laureaten van de vierde editie van de vierjaarlijkse Forte-audities. Paul Stavridis werd publieksfavoriet. De audities zijn een initiatief van Cultuurplatform Forte, het platform voor klassieke muziek van de provincie Limburg, en vormen één van de schakels in het beleid rond talentontwikkeling van de provincie Limburg.

PERSBERICHT

Ik vind het belangrijk om mensen kansen te geven, en vooral op het moment dat ze dit het meest nodig hebben. We laten veel potentieel in de samenleving onbenut. Als we als provinciebestuur een steentje kunnen bijdragen om talenten te laten openbloeien, mogen we dat niet nalaten”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Vierde editie van de Forte-audities

Op zondag 1 februari traden 27 deelnemers aan in de Sint-Truidense Academiezaal voor de audities. Uit de 37 inschrijvingen werden 27 deelnemers geselecteerd waarvan 23 solisten, 2 duo’s en 2 trio’s. Volgende instrumenten werden bespeeld: piano, klarinet, dwarsfluit, gitaar, cello, saxofoon, trompet, fagot, hobo, gitaar, marimba en vibrafoon. Er namen ook drie vocalisten deel waaronder 1 bariton en 2 sopranen. Alle deelnemers hebben een link met de provincie (geboren of woonachtig in Limburg). Minstens één van de leden uit ensembles is Limburger.

De professionele jury, bestaande uit voorzitter Luc Ponet (inspecteur Kunstonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap), Stefaan Ottenbourgs (directeur CC de Bogaard en Academiezaal van Sint-Truiden), Bob Permentier (muzikant en intendant B-Classic), Fred Brouwers (vroegere presentator Klara), secretaris Jan Vanhamel (Chopin Associatie) én de publieksjury selecteerden in totaal vijf laureaten.

5 laureaten vallen in de prijzen:

1. Kugoni - piano, viool en saxofoon
Kugoni Trio is een jong en uniek ensemble ontstaan aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in 2010. Kurt Bertels (Genk, 1988), Bert Koch (Maaseik 1986) en Nicolas Dupont (Antwerpen, 1992) vonden elkaar in gezamenlijk enthousiasme voor energieke kamermuziek.

2. Bart Steyaert - piano
Bart (Zonhoven, 1988) was in Amerika actief als begeleider van jonge studententen en Director of Music. In 2012 werd hij eveneens toegelaten tot de muziekkapel Koningin Elisabeth in de pianosectie.

3. Eva Bylois - dwarsfluit
Eva Bylois (Hasselt, 1992) volgt haar laatste master aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel in de klas van Frank Hendrickx.

4. TEYATA - gitaar
Teyata, een gitaarduo gevormd door An Volders (Antwerpen, 1982) en Jan Sanen (Antwerpen, 1986) spelen vooral moderne en nieuwe werken voor gitaarduo en spelen steeds meer eigen composities.

4. Veerle Huskens - hobo
Veerle (Peer, 1991) zet momenteel haar studies voort in de klas van Karel Schoofs aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

EERVOLLE VERMELDINGEN:

Roeland Henkens - trompet en Lena La Mela - klarinet

Publieksfavoriet

De publieksjury verkoos na deze intense dag van klassieke muziekbeleving, Paul Stavridis (Genk, 1990) als publieksfavoriet. Paul begon al op 9 jarige leeftijd aan zijn cello studie en heeft sindsdien verschillende prijzen gewonnen.

De leeftijd van de laureaten varieert tussen de 19 en 30 jaar. Hun opleiding en loopbaan getuigen van een hoog niveau, variërend van deeltijds kunstonderwijs tot een master-na-masteropleiding of al enkele jaren actief als professioneel muzikant in binnen- en buitenland.

Deze 3 solisten en 2 ensembles zullen in de loop van mei 2015 het laureatenconcert spelen, in Sint-Truiden. Een budget van 2 500 euro werd verdeeld over de verschillende laureaten en alle deelnemers krijgen een professionele fotosessie en een cd-opname van hun auditie. Daarenboven komen laureaten van de audities vaak bovenaan de verlanglijst van regionale en nationale programmatoren te staan. De promotie- en netwerkkansen die voortvloeien uit de deelname en de overwinning zijn immers net zo belangrijk als de titel en het laureatenconcert zelf.

Gedeputeerde Phitljens blikt tevreden terug op deze derde editie van Forte: “Het hoge niveau van de huidige kandidaten en het mooie muzikale parcours dat laureaten van vorige edities hebben afgelegd, bevestigen hoe belangrijk het is dat de provincie Limburg deze audities organiseert.

Eerstvolgende events

Link naar de andere disciplines

Nieuwsbrief

Ondersteuning